Marmara Adası


Ailenizle ya da arkadaşlarınızla sakin ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Marmara adası tam olarak aradığınız yer. Akşamları oturup çay içebileceğiniz çay bahçeleri olduğu gibi gençler için gece kulüpleri de mevcut.

Adada yapılabilecek aktiviteler

                6000 yıllık geçmişi olan adanın tarihi Rum evleri, kilise ve manastırları sizi attığınız her adımda geçmişte bir yolculuğa çıkaracak. Eşsiz tabiatında kuş sesleriyle bir yanınızda yeşilin her tonu diğer yanınızda denizin muhteşem maviliğiyle doğa yürüyüşleri yapabilir, 1001 yılında dikilmiş olan ve Çınarlı köyüne adını veren görkemli çınarla diğer asırlık çınarların altında ailenizle güzel ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Güneşin yakıcı sıcağından bunalıp serinlemek istediğinizde ise birbirinden güzel uzun ve geniş koylarda yüzerek ya da yüzmeyi sevmiyorsanız oltanızı kapıp kayıkla açılarak veya iskeleden balık tutarak denizin tadına varabilirsiniz. Denizden bahsetmişken dalış sporunu sevenler için de oldukça uygun bir denize sahip. Adaya gelmişken birçok faydası olan koruk suyunu denemeden gitmemelisiniz. Almadan dönmek istemeyeceğiniz diğer şeyler ise köylülerin ürettiği doğal zeytinyağı, şarap ve adaçayı.

Adanın yerleşim yerleri nelerdir?

Türkiye’nin ikinci büyük adasının dört köyü ve iki beldesi bulunmakta.

  • Çınarlı köyü

Turizmin başladığı ilk köydür bu sebeple diğer köylere göre daha çok motel ve pansiyon barındırıyor. Asırlık çınarları ve şahane plajını mutlaka gidip görmelisiniz.

  • Gündoğdu köyü

Merkeze 5 km uzaklıkta olmasından dolayı hem merkezdeki imkânlara çok yakın hem de kalabalığından uzak sakin ve huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlar.

  • Topağaç köyü

Düz ve tarıma elverişli bir ovaya kurulu olduğu için geçiminin büyük bir kısmını tarım ile karşılayan köylüler sayesinde adada her zaman taze sebze ve meyve bulmanıza olanak sağlıyor. Aynı zamanda piknik yapmayı sevenler için güzel bir mekân tercihi.

  • Asmalı köyü

Adadaki köyler arasında en beğenilen köy olan asmalı köyünde görebileceğiniz eski Rum evleri ve üzerlerine yapılan asırlık resimler sizi kendilerine hayran bıraktıracak.

  • Saraylar beldesi

Marmara adasına da ismini veren ve en büyük geçim kaynağı olan mermer burada çıkartılıyor ve ihraç ediliyor. Beldede Abroz plajı ve tercih edenler için yalnızca kadınların girebildiği kadınlar plajı da bulunuyor. Tarihe ilginiz varsa açık hava müzesini de gezmenizi mutlaka tavsiye ederim.

Ulaşım nasıl sağlanır?

                Adaya tek ulaşım şekli deniz yoludur. Tekirdağ, Erdek ve İstanbul’dan kalkan feribotlarla ulaşım sağlanabiliyor. İstanbul’dan gelecekseniz Bostancı, Yenikapı ve Avcılardan kalkan İDO deniz otobüslerini tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında seferler yoğunluğa göre arttırılsa da yine de bilet bulmakta bir hayli zorlanabilirsiniz bu yüzden biletinizi olabildiğince erken almanızı tavsiye ederim. Adanın köylerine ve plajlarına kendi aracınızla gitmek isterseniz Erdek ve Tekirdağ’dan kalkan arabalı feribotlarla ulaşımınızı sorunsuz bir şekilde sağlayabilirsiniz. Yolculuğunuz İstanbul’dan yaklaşık 2,5 saat, Tekirdağ ve Erdek’ten ise yaklaşık 2 saat sürecektir.

Temel ihtiyaçlar

Adada gıda için zincir marketler ve manavlar var fakat giyim için pek seçenek bulunmamakta. Banka işlemleriniz için ada merkezinde ziraat ve iş bankasının bankamatiği Saraylı beldesinde ise yalnızca ziraat bankasının bankamatiği bulunuyor. Aynı zamanda merkezde ziraat bankasının şubesi de bulunuyor. Diğer bankaların bankamatiği ya da şubesi yok fakat acil işlemler için bulunan bankamatiklerden işlem bedeli karşılığında hizmet alabilirsiniz.

Acil sağlık sorunları için merkezde Marmara ilçe hastanesi, sağlık ocağı ve eczaneler mevcut. Saraylı beldesinde de sağlık ocağı bulunuyor.

Konaklama

Otel, pansiyon ve apart her yerleşim yerinde bulunuyor fakat çoğunlukla merkez, Saraylı beldesi ve Çınarlı köyünde bulunuyor. Alternatif olarak günlük, haftalık ve aylık olarak yazlık ya da villa da kiralayabilirsiniz.